Background Mobile
Let's make it Fun, Better, Yum!
Menu

Reactie op kritiek Foodwatch

Foodwatch stelt dat wij groente en fruit gebruiken “om het imago van ongezonde producten op te poetsen”. Dit is verre van de waarheid. Wij gebruiken groente en fruit omdat wij vinden dat dit de beste en lekkerste smaakmakers zijn. Onze missie is om met groente en fruit te verrassen, juist in producten waar je het niet verwacht. Dus ook in snoep. Deze producten mag je uiteraard niet vergelijken met verse groente en fruit, iets wat wij ook veelvuldig in onze communicatie naar voren brengen. Graag benadrukken wij dat wij binnen ons segment, een partij zijn die dit onderscheidt tussen verse groente en fruit en fruit/groente-snacking expliciet benoemt en communiceert in haar marketing. 

Hoewel ons product geen vervanging is van verse groente en fruit, zorgt het werken met deze ingrediënten wel degelijk voor verschillende voordelen. Onder andere het feit dat we niet hoeven te werken met (dierlijke) gelatine, het voordeel dat er vezels van de groente en fruit in het snoep zitten en het feit dat het product glutenvrij is, zijn daarvan een illustratie.

Net zo gek als het zou zijn om te zeggen dat ons product gezond is, zo gek is het eigenlijk ook dat Foodwatch onze snoepjes “ongezonde producten” noemt. Daarmee onderkent het niet dat geen enkel product op zichzelf zorgt voor gezondheid, je dient te kijken naar een gezond voedingspatroon. Binnen dat voedingspatroon stelt onafhankelijk bureau Questionmark terecht dat snoep nooit gezond kan zijn. Het deelt producten op in drie spectra, waarbij wij vallen in het spectrum ‘dagelijks buiten de schijf van vijf’. Daarmee zijn we dus nooit een onderdeel van de schijf van vijf, maar uit de onafhankelijke beoordeling van Questionmark blijkt wel dat we binnen onze categorie ‘zoetwaren’ bovengemiddeld scoren, de meeste producten worden gezien als een wekelijkse uitzondering. 

Daarnaast vinden wij de vergelijking qua suiker met Haribo Goudberen, op basis van 100 gram, onvolledig. Ons product bevat inderdaad evenveel suiker, echter wordt het belang van portiegrootte niet meegenomen, in ons geval 15 gram. Ter vergelijking, de Haribo Goudberen zijn geportioneerd op 25 gram, waardoor je meer suiker binnenkrijgt per portie. Het belang van kijken naar portionering om te zorgen dat je klein snackt, wordt ook veelvuldig onderschreven door verschillende onafhankelijke belangenorganisaties. 

Ook zien wij dat Foodwatch de uitspraak ‘groente op hun bordje krijgen’ uit de bedoelde context heeft gehaald. Wij geloven erin dat door te laten zien dat je met groente en fruit heerlijke producten kunt maken, er bij kinderen een positieve associatie en interesse richting groente en fruit ontstaat, waardoor de stap om verse groente en fruit te proberen kleiner wordt. Een deel van onze uiting hierover kopiëren, in plaats van het volledige citaat te delen, is wat ons betreft geen eerlijke weergave van onze uitingen.

Hoewel wij de missie van Foodwatch om te vechten voor eerlijk, veilig en gezond eten steunen, vinden wij gelet op bovenstaande de nominatie van Let’s niet juist. Constructieve kritiek is echter altijd welkom, daarom zouden wij graag het gesprek aangaan met onafhankelijke belangenorganisaties om te kijken hoe wij als merk meer impact kunnen maken om kinderen meer verse groente en fruit te laten eten. Juist omdat wij vinden dat ze de beste smaakmakers zijn en dat naast de gezondheid, de smaak van groente en fruit vaker centraal zou moeten worden gezet! 

Daarom nodigen wij Foodwatch en andere belangenorganisaties graag uit om in Hoorn te komen kijken naar het productieproces, uit te leggen hoe dit precies werkt en daaropvolgend te brainstormen hoe Let’s het verschil kan maken in de voedingswereld. Want hoewel Foodwatch van mening is dat groente en fruit gebruiken een valse marketingtruc van ons is, zijn wij ervan overtuigd dat groente en fruit juist de mooiste ingrediënten zijn om heerlijke producten te maken… En dat is geen marketingtruc, maar voor ons simpelweg een feit. 

FAQ Let’s Yummie Veggie Sint Letter

Wij adviseren maximaal zes driehoekjes per dag (99 kcal). De driehoekjes bevatten elk 16,5 kcal.

De Let’s chocolate letter bevat ongeveer 50% minder vet en 35% minder kcal dan de klassieke chocoladeletter en is ook nog eens een bron van vezels.

De vulling van de Let’s Chocolade puzzel letter bestaat uit Let’s yummy veggie candy beetroot & strawberry. Het bevat dus ook dezelfde ingrediënten. Zie de FAQ van de groente- en fruitnoepjes voor meer informatie over de ingrediënten.

Voor 100 gram Lets’s chocolade puzzel letter gebruiken wij ongeveer 185 gram groente en fruit (56 gram rode biet, 56 gram blueberry, 53 gram aardbei en 20 gram pompoen).

Ongeveer 1 opscheplepel gekookte groente.

Ja, alle varianten zijn glutenvrij.

Alleen de variant met pure chocolade is vegan. De melk en witte variant bevatten melkbestanddelen en zijn niet vegan.

Alleen de variant met pure chocolade is lactosevrij. De melk en witte variant bevatten melkbestanddelen en zijn niet lactosevrij.

FAQ Let’s Shakie Pancakies

Wij gebruiken gevriesdroogde groente- en fruitpoeders. Deze poeders worden gemaakt door groente en fruit in te vriezen (-50°C tot -80°C). Vervolgens wordt het langzaam (enkele dagen) onder verlaagde druk gedroogd tot poeder. Hierdoor blijven de voedingsstoffen, smaak en kleur optimaal behouden.

Boekweit is een plant en wordt geteeld voor zijn zaden. Het van de zaden gemaakte meel wordt van oudsher toegevoegd in de bereiding van pannenkoeken.

Weipoeder is de vervanging van melk, waardoor je alleen water hoeft toe te voegen, wel zo makkelijk! Wei ontstaat wanneer melk door een filter wordt geperst.

Doordat er eipoeder in de mix zit kun je het beslag aanmaken met water. Lekker snel en gemakkelijk!

Nee, de pannenkoekenmix bevat tarwebloem.

Nee, de pannenkoekenmix bevat melk- en ei bestandsdelen.

Nee, de pannenkoekenmix bevat lactose, die afkomstig is van de weipoeder.

De pannenkoeken zijn gebakken maximaal 2 dagen te bewaren in de ijskast.

Het beslag kan 24 uur gekoeld bewaard worden.

FAQ Let’s Veggie Candy

Het snoepschap staat vol met snoepwaren die naast suikers, weinig andere voedingsstoffen bevatten. Let’s is het eerste snoepje dat gemaakt is van groente. De snoepjes bevatten veel vezels wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Hoewel de snoepjes niet bedoeld zijn als vervanging van fruit en groente, maken ze het wel mogelijk om gemakkelijk kennis te kunnen maken met groente en fruit. Hierdoor kunnen we kinderen enthousiasmeren om vaker groente en fruit te gaan eten!

De Let’s snoepjes zijn rijk aan vezels. Deze vezels zorgen voor een goede darmwerking en een langer verzadigd gevoel na het eten, waardoor je minder snel trek krijgt. Het eten van voldoende vezels verlaagt bovendien het risico op diabetes type 2 en bepaalde hartziekten. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten uit eten langzamer worden opgenomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler en ervaart men minder snel een suikerpiek.

1 volkoren cracker, 1 opscheplepel zilvervlies rijst

Rijk aan vezels, Bevat alleen natuurlijke suikers, Glutenvrij, Vegan, Voor 100 gram snoepjes gebruiken wij ongeveer 250 gram fruit en groente

Op de YUMMY SHOP pagina vind je de verkooppunten van LET’S.

Vanuit Let’s adviseren wij onze groente- en fruitsnoepjes aan kinderen vanaf 4 jaar. Hier is voor gekozen omdat kinderen vanaf die leeftijd vaak al goed zelfstandig kunnen eten. Voor kinderen onder de 4 jaar adviseren wij de om snoepjes alleen onder toezicht te eten.

15 gram

38 kcal

De dadelstroop, gemaakt van 100% dadels, is een smaakvolle zoetmaker en voorziet de snoepjes van een heerlijke smaak. Alle dadels worden hiervoor gebruikt, ook de minder mooie dadels. Hierdoor worden er geen dadels verspild.

Een puree bestaat uit gestampte groente. De pompoen die wij gebruiken wordt direct na het oogsten verwerkt. Iedere groente heeft een unieke manier van behandelen, zo ook de pompoen, waarbij de natuurlijke elementen zoveel mogelijk worden behouden voor een rijke voedingswaarde.

Citrus vezel heeft een bindend vermogen en zorgt voor een goede textuur van de snoepjes. De vezel is afkomstig van de pulp en schil van de citrusvrucht. Dit type vezel heeft een hoog gehalte aan onoplosbare vezel wat bijdraagt aan een goede darmgezondheid.

Pectine is een plantaardige vezel die werkt als verdikkingsmiddel in de snoepjes. De pectine is afkomstig uit fruit en is goed voor de darmgezondheid.

Sheaboter zorgt ervoor dat het product mals blijft en niet uitdroogt. Sheaboter is een duurzamer alternatief dan palmolie. Het is een plantaardige olie die afkomstig is van de noten van de Karité boom.

Dat klopt. Je lichaam ziet geen verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers. De natuurlijke suikers komen uit groente en fruit. Het voordeel hiervan is dat deze groente en fruit tevens een bron zijn van andere goede voedingsstoffen zoals vezels.